info@pruikbijuthuis.nl

Alopecia

Alopecia

Alopecia

  • On 21 februari 2023
  • 0 Comments

Alopecia? Dat overkomt mij niet!

Voor veel ziektes of aandoeningen geldt dat het gelukkig maar al te vaak een ver-van-mijn-bed-show betreft. Daar denk je misschien ook gelijk aan als je hoort dat iemand alopecia heeft. Zonder misschien te weten wat het precies is, vind je het vast oprecht heel vervelend voor diegene dat hij/zij hier last van heeft. En je gaat weer door met je leven. Maar weet je eigenlijk wel dat maar liefst 2 op de 100 mensen op een bepaald moment in hun leven met deze aandoening te maken krijgen? Dat plaatst alles toch wel even in een ander daglicht. In dit artikel vertellen we je dan ook graag meer over alopecia.

Wat is alopecia dan precies?

Alopecia is een aandoening waarbij je ineens last krijgt van haaruitval. Het gevolg is ingrijpend, want het blijft niet bij slechts wat haarverlies, maar er ontstaan daadwerkelijk kale plekken op je hoofd. Het is niet voor niets dat alopecia zoveel betekent als kaalheid. Deze aandoening uit zich in vier verschillende vormen, namelijk:

  • Alopecia areata, waarbij je te maken krijgt met pleksgewijze kaalheid
  • Alopecia androgenetica, wat vaak een erfelijke aandoening is waarbij je haar dunner wordt, met name bovenop je hoofd
  • Alopecia frontalis fibrosa, waarbij je haargrens zich vanaf je voorhoofd steeds verder terugtrekt naar achteren
  • Alopecia universalis, de meest zeldzame variant waarbij niet alleen hoofdhaar volledig uitvalt, maar al je lichaamshaar

Oorzaken van alopecia

Er is veel wat we nog niet van deze aandoening weten. De medische wetenschap gaat ervan uit dat het een auto-immuunziekte is. Dit betekent dat je afweer van slag is en in het geval van alopecia laat je lichaam haren uitvallen, omdat het denkt dat deze er niet thuis horen. Mensen met bijvoorbeeld een schildklieraandoening lopen meer kans om alopecia te krijgen, net als mensen die kampen met hooikoorts, astma of eczeem. Ook kan een bepaalde allergie bijdragen aan meer kans hebben om deze aandoening te krijgen. Maar ook jij, als kerngezond iemand die vol in het leven staat, kan ineens met alopecia van doen krijgen.

Is alopecia behandelbaar?

Tot op heden is alopecia niet effectief te behandelen. Er zijn verschillende behandelmethoden die toegepast worden, waaronder medicatie, hormoonbehandelingen, lichttherapie en behandeling met crèmes en lotions. Effectief zijn deze behandelingen helaas nauwelijks tot helemaal niet. Sterker nog, vaak zijn de bijwerkingen van deze behandelingen geen pretje en dat is reden om hier terughoudend mee te zijn.

Alopecia, een ziekte met veel impact

Het valt niet mee om ineens geconfronteerd te worden met kaalheid. Zelfs niet als het ‘slechts enkele plekken zijn’. Mensen die het treft vinden het moeilijk om hier mee om te gaan en vaak kunnen ze op weinig support van vrienden, familie en collega’s rekenen. Een grap is snel gemaakt, maar mensen beseffen niet hoeveel pijn deze grappen iemand met alopecia doen. Helaas raken mensen met deze aandoening vaak in een isolement, zien op deze manier steeds minder mensen en vereenzaming is een serieus probleem.

Daarnaast is onzekerheid een factor van belang. Of je nu oud of jong bent, man of vrouw, je ziet er graag goed uit en wil niet nagekeken worden op straat. Of door een wildvreemde een opmerking over kaalheid naar je hoofd geslingerd krijgen. Op zoek gaan naar een oplossing draait vaak uit op een grote teleurstelling, want zoals je hebt gelezen is alopecia eigenlijk niet effectief te behandelen.

Deal er dus maar mee?

Nee, dat is wel heel erg makkelijk gezegd. Hoewel er geen effectieve behandeling voor deze aandoening is, zijn er wel mogelijkheden om beter om te gaan met de aandoening. Dit wil niet zeggen dat je accepteert dat je alopecia hebt, want dat is een heel proces voor je zover bent. Wat je kunt doen, is de kale plekken bedekken met een haarstuk. En in het geval van een volledig kaal hoofd kun je ervoor kiezen om een pruik te dragen. En wenkbrauwen die uitgevallen zijn, kun je ‘vervangen’ door bijvoorbeeld make-up.

Het dragen van een haarstuk (bij pleksgewijze kaalheid) of een haarwerk (pruik) is best heftig en de beslissing om dit te doen, neem je niet van de één op de andere dag. Pruik bij u Thuis beseft dit heel goed en gaat hier zeker niet makkelijk aan voorbij. Dit is onder andere reden dat onze haarwerkspecialisten bij u thuis komen voor een intakegesprek. In uw eigen vertrouwde omgeving luisteren zij naar uw verhaal en naar uw wensen. Op basis hiervan gaat onze haarwerkspecialist aan het werk om precies dat haarwerk of haarstuk te vinden dat het beste bij u en uw persoonlijkheid past. Pruik bij u Thuis werkt alleen met kwalitatief hoogwaardige materialen, waardoor het nauwelijks tot niet te zien is dat u een haarwerk of haarstuk draagt. Op deze manier hervind u uw zelfvertrouwen en ziet u er niet meer tegenop om de deur uit te gaan. U neemt weer deel aan het sociale leven, zonder dat u iemand hoeft te vertellen dat u alopecia heeft. Op deze manier heeft deze vervelende aandoening veel minder invloed op u, uw dagelijks leven en functioneren én op uw omgeving.

Wilt u naar aanleiding van dit artikel in contact komen met één van onze haarwerkspecialisten? Klik dan hier voor de ANKO-gecertificeerde haarwerkspecialist uit uw regio.

0 Comments

Leave Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.